7/11/16

L’Ajuntament de Móra la Nova acorda cedir en comodat el seu fons documental (1830/1996) a la Generalitat de Catalunya per tal que sigui gestionat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre


El passat 28 de juliol de 2016, el Ple de l'Ajuntament de Móra la Nova va acordar cedir el seu fons documental (1830/1996) a la Generalitat de Catalunya, per tal que sigui gestionat per l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre (ACRE). La fórmula jurídica per la qual ha optat el consistori és la cessió en comodat, que implica el manteniment de la titularitat del fons, tot i cedir-ne la gestió a la Generalitat de Catalunya mitjançant la tasca que porta a terme l'ACRE. Aquesta decisió facilitarà l'ús per part de la ciutadania de la documentació i contribuirà a potenciar l'accés als documents relacionats amb les actuacions dutes a terme per l'Ajuntament de Móra la Nova durant el període en qüestió. Cal assenyalar que la signatura del contracte es desenvoluparà al llarg dels propers mesos.  

El fons de l'Ajuntament de Móra la Nova s'inicia l'any 1830, amb un document d'una rellevància molt destacada pels ciutadans de la vila: la carta de població concedida pel rei Ferran VII, que va certificar la seva independència respecte a la població de Móra d'Ebre. De l'any següent, 1831, trobem també un document d'especial transcendència: l'expedient de concessió de la potestat per celebrar una fira que, amb el pas del anys, ha acabat esdevenint un autèntic símbol pels moranovencs. Tanmateix, el fons pateix un tall dràstic, i no és fins l'any 1939 que tornem a trobar documentació, tot i que en cap cas de forma contínua, atès que són molt poques les sèries de documents que, de forma completa, hagin arribat als nostres dies

Cal ressenyar que, a dia d'avui, l'ACRE ja ha ingressat tres transferències de l'Ajuntament de Móra la Nova, la primera de les quals està formada pels llibres d'actes del Ple (1939-1964) i les actes de la Comissió Municipal Permanent (1949-1964), la segona, entre d'altres tipologies documentals, per la comptabilitat (1939/1980) i les obres impulsades per l'Ajuntament de Móra la Nova (1950/1980) i, finalment, un tercer ingrés el conformen la Carta de Població i l'expedient de concessió de la Fira.

Cal fer esment que des de l'ACRE ja s'ha començat a organitzar, d'una forma molt parcial, la documentació i, gràcies a aquesta tasca, ja es poden consultar els llibres d'actes del Ple entre 1939 i 1965, i els de la Comissió Municipal Permanent entre 1949 i 1964, la carta de població de la vila de 1830, i l'expedient de concessió de la potestat per celebrar una fira, a través del portal 'Arxius en línia'.

Per concloure, volem fer esment que durant el proper any l'ACRE té previst desenvolupar el tractament arxivístic del fons, actuació que contribuirà a dotar a l'Ajuntament de Móra la Nova —i a la ciutadania de la població— de millors instruments per accedir a la documentació municipal i utilitzar-la en funció de les seves necessitats.