5/4/16

L’exposició itinerant sobre el gran cronista català Ramon Muntaner arriba diumenge a Móra la Nova

L'Ajuntament de Móra la Nova i l'Institut Ramon Muntaner inauguraran aquest diumenge, 10 d'abril, a l'Ateneu Cultural de Móra la Nova l'exposició "La crònica de Ramon Muntaner. El temps dels almogàvers". La mostra es va realitzar l'any passat a iniciativa del Museu d'Història de Catalunya i de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el 750 aniversari del naixement del gran cronista medieval català, com un al·licient per conèixer-lo i llegir la seva Crònica. Des de llavors, l'exposició, que forma part del programa d'activitats de l'Any Muntaner, celebrat el 2015, promogut entre altres institucions per l'Ajuntament de Peralada i pel Departament de Cultura de la Generalitat, ha anat recorrent diferents poblacions de Catalunya fins a desembarcar ara al poble riberenc.  


L'exposició il·lustra moments importants de la història de la Corona Catalanoaragonesa a través del relat que en fa Ramon Muntaner, testimoni i protagonista d'alguns d'aquests esdeveniments, ja que a més de cronista va ser militar i polític. Hi destaca la interpretació que Muntaner fa dels fets, sovint allunyada de la realitat i més acord amb la seva percepció personal, entre novel·la, autobiografia i visió idealitzada de la monarquia. L'exposició dedica un apartat especial a explicar la història de la Companyia Catalana d'Orient, integrada per tropes d'almogàvers o soldats mercenaris d'origen català i aragonès, que, a principis del segle XVI, sembraren el terror i la desolació en terres de l'Imperi Bizantí. L'exposició, comissariada per Stefano Cingolani, es completa amb un document sonor on un poeta recita 10 fragments de la Crònica de Muntaner.


La mostra, que es podrà veure a Móra la Nova fins a l'1 de maig, es complementarà amb la conferència "Som anats pel món cercant consells. Ramon Muntaner i els seus", que es durà a terme el dijous 21 d'abril a les vuit del vespre al mateix Ateneu Cultural i que anirà a càrrec de l'historiador i professor de la Universitat de Barcelona Josep Maria Gironella.