2/2/16

Una seixantena de representants institucionals de l’Aragó i de Catalunya coneixen avui a Móra la Nova el projecte de recuperació ferroviari per estudiar-ne la seua col·laboració

Una seixantena de persones entre representants municipals i comarcals dels termes per on passa la línia R-15 del tren, des de Tarragona fins a Riba-roja, així com de la comarca del Baix Aragó, a més de representants de la Diputació de Tarragona; dels consells comarcals de la Ribera d'Ebre, del Priorat, del Baix Camp i del Baix Aragó;  de la Cambra de Comerç de Reus i del Port de Tarragona, s'han desplaçat aquest matí al poble de Móra la Nova per conèixer de primera mà els treballs per potenciar un tren turístic. Aquesta iniciativa pretén posar en funcionament un tren turístic a vapor, "Lo Caspolino", entre la Costa Daurada i les comarques de l'interior, fins a arribar a Casp, en la comunitat aragonesa.

Segons ha explicat el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI), Jordi Sasplugas, "la nostra intenció amb aquesta visita és aconseguir que aquestes institucions se sumin al projecte per veure si entre tots podem reunir els 1.300.000 d'euros que són els que ens falten perquè Lo Caspolino pugui començar a funcionar, si tot marxa bé, l'any 2019". Segons Sasplugas, es vol que el treball conjunt de totes aquestes institucions pugui servir per demanar un ajut als Fons Feder, per aconseguir la meitat dels diners que falten, l'altra meitat l'haurien de posar les institucions, "aquest ajut serviria per avançar en la idea del tren però també perquè els municipis poguessin crear tota una oferta turística complementària a la ferroviària. Hem de recordar que gairebé cap dels ajuntaments es pot presentar per sí sol als Fons Feder perquè han de tenir un mínim de 20.000 habitants, però tots junts sí que podríem optar-hi".

Els visitants han rebut la benvinguda dels amfitrions, la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, l'alcalde moranovenc, Francesc Xavier Moliné, i el regidor de Turisme, Jordi López, que un cop més han reiterat la importància d'aquest projecte des del punt de vista econòmic i turístic. L'alcalde ha recordat que "aquesta iniciativa compta amb tot el nostre suport i és una prioritat de la nostra legislatura, ja que creiem fermament en el seu potencial per a generar llocs de treball i riquesa en aquest territori".  De fet, Móra la Nova, és  un dels quatre ajuntaments que ja li'n donen suport econòmic. Per la seua part, en la recepció, Jordi Sasplugas, ha explicat el full de ruta que se segueix des de la seua entitat, així com ha recordat que en països com la Gran Bretanya en aquesta mena de trens turístics cada euro gastat pel viatger reverteix en el territori entre 1,5 i 2,7 euros. Els visitants han conegut després tots els progressos fets: el Centre d'Interpretació, l'edifici de l'antic enclavament, les cotxeres, el pont giratori, màquines i vagons de trens restaurades... i les mancances perquè "Lo Caspolino" entri en funcionament. "Encara estem restaurat alguns vehicles de viatgers" ha reconegut Sasplugas.