1/2/16

Tanca portes la XIV Fira Intercomarcal de l’oli de Móra la Nova amb molt bona afluència de públic

La XIV edició de la Fira Intercomarcal de l'Oli (FIO) de les comarques de la Ribera d'Ebre, la Terra Alta i el Priorat organitzada per l'Ajuntament de Móra la Nova, aquest cap de setmana, va tancar portes ahir a la nit, "amb molt bones sensacions", segons ha manifestat la regidora de Fires, Míriam Vinaixa. "Hi ha acudit molta gent, una mostra clara són les 1.000 racions de clotxa que vam repartir ahir al matí, però en ser un certamen gratuït es fa molt difícil dir-ne una xifra. Estem molts satisfets que totes les novetats incloses enguany, tant d'espai com d'activitats, la caminada entre oliveres centenàries, els tastos, els tallers... tots han tingut molt bona acollida per part de la gent", ha afegit Vinaixa.

En el marc de la Fira s'han escollit els millors olis amb dos concursos, un de popular i un de professional. Pel que fa al concurs popula,r on els votants han estat els  visitants del certamen, l'oli guanyador ha estat Aceites Hijo de Manel Suñer de Ginestar. Quant al XIV Concurs d'Olis de la FIO, en el qual han participat 34 mostres d'oli d'oliva i del qual n'és jurat el Panell de Tast Oficial d'Olives Verges d'Oliva de Catalunya, format per tastadors professionals, va lliurar els premis ahir a la tarda. El primer premiat en la categoria d'Olis Verges Extra amb predomini d'oliva arbequina, i millor oli de la FIO 2016, ha estat per a Oleum Naturale "Mas Roquell", de Rasquera. El segon classificat en aqueta categoria ha estat per a Mas Beturia, de Batea. En la categoria d'Olis Verges Extra sense predomini d'oliva arbequina, els guanyadors han estat Agrícola i Secció de crèdit "La Ginesta", de Ginestar i ,en segon lloc, Helga Harbig, de Rasquera. Pel que fa a la resta de guanyadors, els premiats en la categoria d'Olis emparats per la DOP Terra Alta han estat per Az Azeytum de Batea a i en segon lloc per a Rius d'Or de la Fatarella; i els premis en la categoria d'Olis emparats per la DOP Siurana se'ls han endut Agrícola i Secció de Crèdit de La Palma d'Ebre, SCCL, i el segon, Agrícola de Garcia, SCCL. El premi al millor oli ecològic ha estat per al Molí del Remei, de Flix. El tercer concurs convocat en el marc de la FIO, el d'allioli, ha tingut una participació d'una trentena de persones, el primer premi se l'ha endut Conxita Vilella que va aconseguir preparar 654 grams d'allioli amb molt bona contundència i color, el segon premi va ser per a Emilio Asens, que va produir 553 grams, i el tercer premi per a Cinta Martí, que va fer-ne 451 grams.

La FIO va ser inaugurada dissabte a la tarda per la cuinera reusenca Mariona Quadrada i al llarg del cap de setmana ha ofert la possibilitat de visitar una quarantena d'estands relacionats amb l'oli i de participar en diversos tallers, visites i concursos.